Czerwone buraki jako źródło witamin

Buraki – małe, brudzące dłonie na czerwono przy obieraniu. Zazwyczaj królują, pływając w barszczu czerwonym jako główny składnik. Ale czy tylko? Coraz częściej wykorzystywane są też jako zakąska na imprezie w formie tak dobrze znanych nam chipsów. Możemy również spotkać je w sałatce lub duszone na parze. Jakie właściwości odżywcze kryje w sobie to malutkie warzywo? Zobaczmy!

Buraki i ich zalety

Mają właściwości krwiotwórcze

Często polecane są przez lekarzy dla osób chorujących na anemię.

Przyśpieszają przemianę materii

Dużo dietetyków wprowadza je do diety dla sportowców.

Są źródłem kwasu foliowego

Wspomagają funkcje komórek naszego organizmu.

Pomagają w obniżeniu ciśnienia

Szczególnie zalecane dla osób chorych na nadciśnienie.

Usuwają kwas moczowy z organizmu

Bardzo dobrze wpływają na nerki.

Poprawiają wydolność organizmu

Zmniejszają zapotrzebowanie na tlen. Wspomagają treningi.

Działają tonizująco na wątrobę

Oczyszczają krew.

Zawierają antyutleniacz – betaninę

Chronią przed działaniem wolnych rodników.

Wzmacniają odporność organizmu

Powinno się je jeść w okresie przeziębień i zachorowań na grypę.

Zawierają dużo składników mineralnych

Żelazo, wapń, potas, magnez, sód, cynk.

 

Należy pamiętać również, że buraki mają w sobie aż 18% sacharozy, a także zawierają rubid i cez. Bardzo rzadko spotykane pierwiastki w warzywach, a w dodatku 100g buraka zawiera tylko 38kcal.

Lato coraz bliżej, zaraz otworzy się sezon na grillowanie. To będzie idealny moment, żeby zaskoczyć naszych gości pyszną sałatką z burakami w roli głównej.

 

Czerwone buraki jako źródło witamin

fot. pixabay.com / Czerwone buraki jako źródło witamin

Przepis na sałatkę z buraka z pomarańczą i granatem

Składniki:

  • 5 buraków
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść orzechów włoskich
  • roszponka
  • połówka cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Buraczki myjemy, kładziemy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C. Pieczemy do miękkości około 50 min. Następnie studzimy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półksiężyce. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na tacce garść orzechów i pozostawiamy je tam na 9 min. Potem zawijamy je w ściereczkę i potrząsając nimi, usuwamy z nich skórkę. Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę. Granat wydrążamy. Cebule kroimy w półksiężyce, a serek w kostkę.

Dressing:

Do słoiczka wlewamy miód, oliwę z oliwek i wyciskamy sok z cytryny. Potrząsamy energicznie, aż składniki dobrze się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do miski wkładamy buraki, pomarańczę, granat, cebulę, orzechy włoskie oraz roszponkę i polewamy sałatkę dressingiem.

Smacznego!

Zobacz również :

>> Oleje roślinne i oliwy z oliwek. Odkryj ich wartości odżywcze

>> Kiełki bogactwem witamin i minerałów

>> Ostropest plamisty i jego działanie

BEmpire.pl – Pierwszy mutliblog w Polsce

About the author

Related