Kiełki bogactwem witamin i minerałów

Kiełki od niedawna królują na polskich stołach. Ogromną popularnością cieszą się w krajach Dalekiego Wschodu. Kto by pomyślał, że mają tyle witamin i minerałów. Takie małe a takie zdrowe.

W dodatku istnieje tak wiele odmian kiełków, np. rzeżuchy, soi, brokułów, które możemy dodawać do kanapek, sałatek, twarożków a także urozmaicić nimi smak różnych dań. Przyjrzyjmy się im z bliska.

Kiełki soi

Kiełki bogactwem witamin i minerałów

fot. pixabay

Mają delikatny smak. Są bogate w potas, witaminę B i foliany. Zawierają również białko, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatki.

Kiełki rzodkiewki

Kiełki bogactwem witamin i minerałów

fot. pixabay

Są bogate w witaminę C oraz siarkę, która idealnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dobrze smakuję z mięsem lub jako dodatek do ryby ze względu na swój ostry smak.

Kiełki brokułów

Mają działanie bakteriobójcze, ponieważ zawierają sulforafan. W smaku są lekko pikantne, dlatego najlepiej nadają się do sałatek.

Sprawdź dział >> ZDROWIE

Kiełki lucerny

Bogate są w witaminy A,E oraz grupy B. Ich lekko orzechowy smak idealnie komponuje się z daniami z woka.

Kiełki rzeżuchy

Kiełki bogactwem witamin i minerałów

fot. pixabay

Zawierają witaminę A, B, C, K a także wapń, żelazo, magnez, fosforan, cynk, mangan oraz jod. Mają ostry i głęboki smak przez co pobudzają apetyt. Idealne dla niejadków. Dobrze skomponują się z kanapkami i sałatkami bądź twarożkiem.

Kiełki słonecznika

Kiełki bogactwem witamin i minerałów

fot. pixabay

Bardzo dobrze smakują z sałatkami oraz domowym serkiem. Tak samo jak kiełki lucerny mają orzechowy smak. W ich składzie można znaleźć dużo witamin m.in żelazo, fosfor, magnez.

Po co?

Często brakuje nam witamin w organizmie z różnych powodów. Stres, osłabianie organizmu przez antybiotyki, zła dieta. Nie warto od razu sięgać po tabletki, lepiej zażywać witaminy w zdrowy i naturalny sposób. Pamiętajcie o tym.

Kiełki bogactwem witamin i minerałów

fot. pixabay

Możemy je wyhodować samemu w zakamarkach swojego domu. Stworzyć sobie swój własny mały ogródek np. na balkonie. Wystarczy zakupić ligninę lub watę i nasączyć ją wodą. Teraz wystarczy wysypać nasiona wybranych kiełków na nawilżone podłoże i odstawić w ciepłe miejsce (temperatura minimalna 18°C). Kiełkowanie zwykle trwa od 2 do 8 dni. Należy pamiętać że nasiona muszą być regularnie podlewane.

Polecamy również:

>> Zalety picia wody. Wpływa na urodę oraz zdrowie

BEmpire.pl – Pierwszy mutliblog w Polsce

About the author

Related