Kwas Alfa-Liponowy i jego właściwości

Kwas alfa - liponowy (ALA), jest substancją podobną w charakterze do witaminy. Jego ciekawą cechą jest rozpuszczalność w wodzie i tłuszczach, co w dużej mierze warunkuje jego działanie i zastosowanie.

Kwas Alfa-Liponowy (ALA), jest substancją podobną w charakterze do witaminy. Jego ciekawą cechą jest rozpuszczalność w wodzie i tłuszczach, co w dużej mierze warunkuje jego działanie i zastosowanie. W organizmie pełni dwie główne funkcje. Po pierwsze, jest silnym przeciwutleniaczem zapobiegającym i niwelującym szkody powodowane przez wpływ wolnych rodników, a po drugie, bierze udział w metabolizmie spożywczych pokarmów, pomagając przekształcić je w energię.

Kwas Alfa-Liponowy – korzyści z przyjmowania

  • Korzystnie wpływa na chorych na cukrzycę typu 2 poprzez zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę i pomaga jej w transporcie cukru do komórek.
  • Ochrania wątrobę i pełni funkcję detoksykacyjną, dzięki mechanizmowi, w ramach którego zwiększa poziom cysteiny, która jest wykorzystywana do syntezy glutationu.
  • Pomaga kontrolować poziom metali ciężkich takich jak ołów, rtęć i kadm, które mogą tworzyć związki chylatowe z ALA i w ten sposób być bezpiecznie usuwane z organizmu.

Dawkowanie:

W cukrzycy 300-600 mg dziennie, możliwe stosowanie łącznie z cynamonem, oba składniki działają wtedy synergistycznie, wzajemnie nasilając działanie obniżające poziom cukru we krwi.

Polecamy również inne artykuły z działu Zdrowie

BEmpire.pl – Pierwszy mulitblog w Polsce

Podobne