Ostropest plamisty i jego działanie

Ostropest plamisty to gatunek rośliny należącej do ostowatych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i rośnie również w Europie i Ameryce Północnej. Roślina jednoroczna osiąga wysokość 2 m. Swoim wyglądem bardzo podobna do ostrów.

W zielarstwie używa się tylko owoców ostropestu plamistego, które zawierają ok 3% sylimaryny, wykazującej działanie antyhepatoksyczne, chroniące komórki wątroby przed działaniem czynników chemicznych, bakteryjnych i wirusowych.

Ostropest plamisty – na co pomaga?

Ostropest ma zastosowanie profilaktyczne (podaje się go osobom pracującym w oparach chemicznych i napromieniowaniu) jak i lecznicze przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, jak i w trakcie leczenia chorób nowotworowych. Ponadto sylimaryna jest dobrym antyoksydantem i sprawdza się w walce z komórkami rakowymi i wolnymi rodnikami. Jak się okazuje, ostropest, który rośnie dziko na łące, jest swoistą apteką dla naszego organizmu. Ma dobroczynny wpływ nie tylko na wątrobę, ale także usprawnia funkcjonowanie całego ciała, dodatkowo chroniąc przed powstawaniem nowotworów. Ostropest poleca się również osobom po długich kuracjach antybiotykowych. Roślina ta wspomaga także osoby z chorobą alkoholową i przechodzącym leczenie odwykowe. Najczęstsze zastosowanie ostropestu plamistego to picie oleju z ostropestu plamistego.

Działanie ostropestu:

  • Przeciwzapalne
  • Odtruwające
  • Stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby
  • Chroni wątrobę przed licznymi truciznami tj.:
    • alkohol;
    • dwusiarczek węgla;
    • pestycydy;
    • a nawet przed truciznami muchomora sromotnikowego.

Ostropest – jak należy go przyjmować

Ostropest w postaci zmielonych nasion należy przyjmować od 2 do 3 łyżeczek dziennie. Ostropest nie posiada właściwie żadnego smaku i można go dodać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Bardzo dobrze będzie smakował dosypany do owsianki lub serka. Ostropest mielony może być też dodawany do musli, jogurtów, a także jako posypka na kanapki lub jako dodatek do mięs. Możemy spożyć go również w formie naparu, który sporządzamy w bardzo prosty sposób, zalewamy dwie łyżeczki mielonej rośliny niewielką ilością przegotowanej wody, następnie wypijamy napar i zjadamy pozostałość ostropestu. W przypadku przyjmowania tabletek z sylimaryną należy stosować je tak, jak podaje instrukcja na opakowaniu.

Przeciwwskazania :

Nie stwierdzono żadnej toksyczności ostropestu plamistego, co zapewnia bezpieczne jego stosowanie. Jedynymi przeciwwskazaniami do przyjmowania ostropestu są niedrożności przewodów żółciowych. Nie zaleca się go również podczas ciąży i karmienia piersią.

 

Zapraszamy również:

>> Oczyszczanie wątroby

>> Czerwone buraki jako źródło witamin

>> Domowy chleb bezglutenowy

BEmpire.pl – Pierwszy mutliblog w Polsce

Podobne