Pięć cech jakie powinna mieć dobra zmywarka do gastronomii?

Głównym zadaniem zmywarek gastronomicznych jest dokładne mycie i wyparzanie naczyń, aby zminimalizować ryzyko rozwoju niebezpiecznych bakterii i wirusów. Wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia ze zbiorowym żywieniem wymogi sanitarne są bezwzględne. Jak wybrać odpowiednią zmywarkę przemysłową? Jakie cechy powinna posiadać idealna zmywarka do gastronomii? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Po pierwsze – pojemność

Duże lokale gastronomiczne nie mogą sobie pozwolić na przestoje w wydawaniu potraw. Dlatego jedną z cech, które powinna posiadać zmywarka gastronomiczna, jest odpowiednia pojemność. Zakłócenie płynności w funkcjonowaniu restauracji czy kawiarni jest niedopuszczalne i może zakończyć się utratą klientów. Wybierając odpowiedni gabarytowo sprzęt, zapewniamy pracownikom komfort pracy, dzięki czemu każdy będzie mógł skupić się na swoich obowiązkach, a potrawy wylądują na stołach gości bez opóźnień.

Po drugie – skutecznie dezynfekują

Dzięki wysokiej temperaturze parzenia (od 80 stopni wzwyż zmywarki gastronomiczne usuwają nie tylko zabrudzenia, nawet te najbardziej uporczywe, ale również zarazki, o które nietrudno w lokalach serwujących jedzenie. Wyparzanie naczyń jest koniecznością, nie tylko w świetle przepisów BHP, ale przede wszystkim, aby zdrowiu gości nic nie zagrażało. Dodatkowo stosuje się różnego rodzaju detergenty, które usuwają brud i pozostawiają naczynia lśniące i czyste, czyli gotowe do użytku.

Po trzecie – mniejsze zużycie wody

Dzięki temu, że mamy do wyboru kilka programów (usuwanie uporczywego tłuszczu, do cienkiego szkła, energooszczędne i tym podobne), w zależności od tego, jakie naczynia znalazły się w urządzeniu, możemy dopasować cykl do potrzeb każdego z nich. Nowoczesne zmywarki do gastronomii znacznie ograniczają zużycie H2O. Do płukania wstępnego wykorzystują tę samą wodę, którą myją. Dopiero podczas ostatniego etapu, pobierają świeżą, gorącą wodę, dzięki czemu naczynia są zdezynfekowane i bezpieczne dla zdrowia.

Po czwarte – oszczędność prądu

Każdy lokal gastronomiczny, szczególnie nowo powstały, który na dobrą opinię i większe obroty musi dopiero zapracować, powinien zaopatrzyć się w energooszczędną zmywarkę gastronomiczną. Mycie dużej ilości naczyń, w krótszych, ale dopasowanych do potrzeb mytej zastawy cyklach, to podstawa dobrze zarządzanej restauracji.Nnie warto w tej kwestii oszczędzać. Wydatek w dłuższej perspektywie na pewno się zwróci.

Po piąte – łatwość obsługi

Ostatnia zaleta, ale zdecydowanie nie najmniej istotna. Urządzenie, powinna cechować intuicyjność i łatwość obsługi. Dzięki temu każdy pracownik poradzi sobie zarówno z załadowaniem zmywarki, ustawieniem odpowiedniego programu, jak i wyjęciem naczyń. I o to właśnie chodzi – zmywarka przemysłowa, ma ułatwiać pracę, a nie ją komplikować.

Zmywarki gastronomiczne usprawniają pracę w lokalu, między innymi zapewniając płynne wydawanie posiłków. Dzięki sporej ilości dostępnych modeli na rynku każdy lokal może wybrać urządzenie, które w stu procentach zaspokoi jego potrzeby

DODAJ KOMENTARZ