Jeśli planujesz zrobić niezapomnianego grilla w swoim ogrodzie, to najważniejszym punktem tej imprezy powinno być pyszne jedzenie dopasowane preferencji do gości. Dowiedz się, jakie przystawki i przekąski mają szansę podbić serca twoich znajomych, jak przygotować mięso na ucztę oraz jak zadbać na grillu o przyjaciół, którzy nie jedzą mięsa.
Zadbaj o przystawki i przekąski
Przystawki to coś, czego nie może zabraknąć na dobrej imprezie – także na grillu w ogrodzie. Pyszne przekąski powinny być przede wszystkim przygotowywane na świeżo z wysokiej jakości produktów. Z uwagi na fakt, iż danie głównie na grillu stanowi zazwyczaj mięso, to warto postawić na lekkie, warzywne przegryzki – dla równowagi. Proponujemy więc delikatne roladki z bakłażana faszerowane papryką i kozim serem lub serem Halloumi. Taki pyszny dodatek do grilla można z powodzeniem podgrzać na ruszcie, dzięki czemu danie zyska dodatkowy aromat. Drugą propozycją od nas są grillowane warzywa z oscypkiem oraz ziemniaki zawinięte w boczek i ser żółty (podgrzewane w ten sam sposób), które można podawać z własnoręcznie przygotowanym dipem z jogurtu greckiego z dodatkiem soli oraz świeżych ziół takich jak koper i pieprz.
Przygotuj mięso dzień wcześniej
Oczywiście, nie można zapomnieć o daniu głównym, czyli o mięsie np. tradycyjnej karkówce, która będzie stanowiła swoisty punkt kulminacyjny grilla. Dobrze zamarynowane dzień wcześniej w przyprawach, ziołach i oleju mięso będzie zupełnie inaczej smakowało. Oczywiście nie musisz pozostawać przy tradycyjnych rozwiązaniach. Bardzo fajną opcją jest także zamarynowanie dzień wcześniej żeberek w coli i ketchupie. Taka propozycja na słodko na pewno pozytywnie zaskoczy gości – tak samo jak żeberka w chilli czy szaszłyki z karkówki, boczku i kiełbasy zamarynowane wcześniej w musztardzie, papryce i sproszkowanej, suszonej cebuli.
Grill wegetariański – zadbaj o przyjaciół, którzy nie jedzą mięsa
Naszą propozycją dla wegetarian na sezon grillowy jest natomiast sałatka tuńczykowa z rozdrobnionym tuńczykiem, miksem sałat, ogórkami konserwowymi, pomidorkami cherry oraz świeżym koperkiem. To wszystko doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym nadającym świeżego, orzeźwiającego aromatu, a na koniec skrapiamy oliwą. Takie danie to syte połączenie rozmaitych ciekawych smaków. Gościom, którzy nie jedzą mięsa możesz urozmaicić menu także w inny sposób. Spróbuj zupełnie od innej strony i postaw na grillowane owoce (np. banany i jabłka). Doprawione odrobiną miodu i cynamonu lub polane własnoręcznie przez ciebie zrobionym sosem czekoladowym – z roztopionego i podgotowanego masła i cukru z dodatkiem śmietanki i gorzkiego kakao to oryginalne danie na grilla dla niejedzących mięsa i nie tylko.