Właściwe przechowywanie żywności w lodówce wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie, a produkty nie będą psuły się tak szybko. Warto zrobić porządek i poukładać zawartość według kilku zasad. Jeśli weźmiesz je sobie do serca, będziesz cieszyć się dobrym smakiem potraw! Zatem jak przechowywać produkty w lodówce?
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Układanie według półek
– Górna półka –
To miejsce, w którym jest około 8 stopni C. Powinny się tam znaleźć: dżemy, powidła, a także mleko, kefir czy jogurt. Możesz tu także przechowywać napoje, które nie mieszczą się na bocznych półkach.
– Środkowa półka –
W tym miejscu lodówki są ok. 4-7 stopni C, zatem należy przechowywać produkty o krótkim terminie ważności. Wśród nich są: ser, twaróg, wędliny. Nabiał, który znajduje się w niskiej temperaturze (zupełnie na dole) doprowadzi do wytwarzania się bakterii gnilnych, a co za tym idzie – żywność szybko się popsuje. Kładź na tę półkę także gotowe potrawy, np. obiad, przełożony z garnka do szczelnego pojemnika.
– Najniższa półka –
To idealne miejsce dla surowego mięsa i ryb, ponieważ tutaj jest najchłodniej.

Co z szufladami i bocznymi półkami?
Dolna szuflada przeznaczona jest dla warzyw i owoców. Jednak warto pamiętać o ich odpowiednim przechowywaniu. Czerwone i zielone warzywa i owoce powinny znaleźć się osobno. Kiedy sałata ma folię, trzeba ją ściągnąć w całości lub w części, aby był dostęp powietrza. Do warzyw i owoców warto stosować także ręczniki papierowe, po to, aby przedłużyć ich żywotność, np. owijać w nie szczypiorek albo włoszczyznę. Pomogą także w utrzymaniu czystości.
>> Więcej poradników w dziale Kobieta
Na bocznych półkach powinny się znaleźć jajka, wcześniej niemyte oraz ketchup, przetwory, chrzan i napoje. Temperatura tutaj jest najwyższa, więc mogą się tam pojawić produkty, które nie potrzebują chłodzenia.
Co do lodówki, a co nie?
Najprostszym sposobem na odróżnienie tego, co powinno się znaleźć w lodówce, a co nie, jest przypomnienie sobie półek w sklepie. Mowa tu o zamkniętych produktach. Jeśli masz zamknięty koncentrat pomidorowy, majonez lub gotowy sos – nie trzeba wkładać ich od razu do lodówki.
– Warzywa i owoce –
Pewne owoce i warzywa nie muszą być przechowywane w lodówce. To wszystkie cytrusy, gruszki, pomidory, ogórki, melon, arbuz i owoce pestkowe. Cebula także należy do tych produktów, jednak warto ją zabezpieczyć tak, aby nie przeszkadzał zapach.
Oto lista owoców i warzyw, które powinny znaleźć się w lodówce:
- zielone warzywa liściaste,
- marchew,
- czereśnie,
- owoce jagodowe,
- bakłażany,
- papryka,
- brokuły,
- jabłka,
- winogrona,
- seler naciowy,
- warzywa strączkowe.
To nie wszystko…
Warto zainwestować w pojemniki do przechowywania żywności, aby nie straciły smaku i nie zeschły. Gotowe dania najlepiej nakryć folią aluminiową.
Pamiętaj o tym, że lodówka musi być czysta! Regularnie ją przeglądaj i jeśli nie ma możliwości samodzielnego odmrażania – rób to samemu. Ważne jest także układanie produktów według daty ważności. Pod ręką najlepiej mieć takie, które mają krótki termin, a nieco dalej te z dłuższym. Jeśli jest kilka takich samych produktów, warto je ułożyć tak, aby odróżnić, które są otwarte, a które nie – unikniesz dzięki temu psucia się żywności.
Zobacz także:
>> Zmiany wartości odżywczej produktu
>> Jedzenie dla niemowląt wymaga odpowiedniej uwagi