Mąka bezglutenowa – charakterystyka oraz zastosowanie

Mąka bezglutenowa - charakterystyka oraz zastosowanie

Spis treści

Kto z Was nie używa mąki do gotowania czy pieczenia? Ręka do góry! A kto wie czym charakteryzuje się mąka bezglutenowa?

Warto zwrócić uwagę jakie składniki odżywcze dane mąki posiadają. Każdy stawia na mąkę pszenną, która wartości ma zerowe. Może czas się rozejrzeć za inną? Poszukać zamienników, aby jedzenie nie było bezwartościowe. Pewnie powiecie znowu moda, znowu unikajmy glutenu! TAK! Jeśli możemy, to czemu nie? Dbanie o jelita to początek do idealnego zdrowia!

Przetwarzając pełnowartościową pszenicę w białą mąkę tracimy:

  • białko – 25%, wit. B1 – 73%
  • błonnik – 95%, wit. B2 – 81%
  • wapń – 56% wit. B3 – 80%
  • miedź – 62% wit. B5 – 56%
  • żelazo – 84% wit. B6 – 87%
  • magnez – 82% kwas foliowy – 59%
  • fosfor – 69% wit. E – 95%
  • potas – 74%
  • selen – 52%
  • cynk – 76%

Ogromne ilości!

Poniżej moje ulubione mąki bezglutenowe, które towarzyszą mi podczas eksperymentów kuchennych. Sami zobaczcie, dlaczego warto je mieć w swoich szafkach.

Dodatkowo przy każdej mące sprawdzone przepisy. Do dzieła!

Mąka bezglutenowa – rodzaje:

Mąka ryżowa

Mąka bezglutenowa - charakterystyka oraz zastosowanie
fot. pixabay.com / Mąka bezglutenowa – charakterystyka oraz zastosowanie

Stanowi idealny zamiennik mąki pszennej. Mąka ta może powstać z ryżu białego oraz ciemnego. Biała jest pozbawiona składników istotnych dla organizmu, natomiast brązowa zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

Zastosowanie: wypieki, naleśniki, desery, chleb, kotlety wegetariańskie, można stosować do zagęszczania sosów i zup.

Przepis na omlety z mąką ryżową

  • 2 jajka
  • Budyń czekoladowy
  • 30g mąki ryżowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 średnie jabłko
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, budyń, kakao, żółtka i starte jabłko oraz 2-3 łyżki piany dodajemy do oddzielnej miski i miksujemy. Następnie dokładamy resztę białka oraz jogurt i mieszamy. Smażymy na oleju kokosowym.

Sprawdź dział>>ZDROWIE

Mąka gryczana

Mąka bezglutenowa - charakterystyka oraz zastosowanie
fot. pixabay.com / Mąka bezglutenowa – charakterystyka oraz zastosowanie

Zawiera bardzo dużo białka. Idealnie zbilansowane aminokwasy pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.

Zastosowanie: omlety, makaron, chleb

Placuszki gryczane

  • 3 białka jaj, 2 żółtka
  • 30g mąki jaglanej
  • 1 mały banan
  • płaska łyżeczka kakao
  • 2 łyżki twarożku grani bądź jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka cynamonu

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy/Blendujemy/miksujemy i smażymy placuszki na oleju kokosowym.

Mąka kokosowa

Mąka bezglutenowa - charakterystyka oraz zastosowanie
fot. pixabay.com / Mąka bezglutenowa – charakterystyka oraz zastosowanie

Zawiera bardzo dużo błonnika, dzięki czemu jest znacznie chłonniejsza niż mąka pszenna. Charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów. Idealna dla cukrzyków – nie podnosi wysoko poziomu cukru we krwi.

Pamiętaj!

  • do 1/2 szklanki mąki kokosowej (112g) dodaj 1-3 jajka
  • odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej (125g) jest 1/4 – 1/3 szklanki mąki kokosowej (odpowiednio: ok. 31g – 40g)

Zastosowanie: wypieki, desery, omlety, naleśniki.

Pancake

  • 1 całe jajka i 1 białko
  • 150g ricotty
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • owoce mrożone
  • erytrol
  • odrobina sody oczyszczonej
  • olej kokosowy

Białka ubijamy z erytrolem, dodajemy żółtko, mieszamy mikserem, a następnie dodajemy połowę porcji ricotty. Pół łyżeczki sody i mąkę kokosową dorzucamy na końcu. Pancake smażymy na oleju kokosowym. Jeśli nie mamy erytrytolu, możemy zblendować jednego banana. Drugą połowę serka dajemy na wierzch z owocami mrożonymi.

Mąka kukurydziana

Mąka bezglutenowa - charakterystyka oraz zastosowanie
fot. pixabay.com / Mąka bezglutenowa – charakterystyka oraz zastosowanie

Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B. Nadaje potrawom słodki smak.

Zastosowanie: ciastka, babeczki, placki, chleb, makarony, kluski, zagęszczanie zup i sosów.

Bułeczki kukurydziane

  • 400g mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 280g kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, a następnie dodajemy maślankę, jajka i kukurydzę. Mieszamy, formujemy kulki, a następnie spłaszczamy. Robimy ostrym nożem krzyżyk na górze i układamy na macie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30min, ale bułeczki należy pilnować, aby się nie przypaliły.

Mam nadzieję, że zmiany będą na lepsze. Smacznego!

Polecamy również:

>> Przepisy na wiosenne koktajle!

>> Choroba Hashimoto – objawy, diagnoza, leczenie

BEmpire.pl – Pierwszy mutliblog w Polsce

Redakcja

Powiązane artykuły