Piwo – to jeden z najstarszych trunków alkoholowych świata, o bogatej tradycji, kulturze jego ważenia, cechujący się złocistym kolorem, gęstą pianą i intensywnym zapachem. Piwo towarzyszy nam na towarzyskich spotkaniach, przy domowych pracach, remontach czy grillu. Stało się nieodzownym elementem naszego życia. Nie wszyscy jednak są amatorami tego trunku, zwłaszcza kobiety. W związku z tym dajemy wam kartę przetargową, aby uzmysłowić drugiej osobie zalety i korzyści płynące z picia piwa. Oto 10 zalet picia piwa przygotowanych przez portal nieistotna.pl Zapraszamy!
Piwo i jego 10 właściwości zdrowotnych
– 1 –
Mocniejsze kości
Piwo zawiera dużo krzemu, który dobrze wpływa na kondycję kości. Jego niedobory powodują np. w przypadku złamań kończyn, wolniejsze ich zrastanie. Optymalną dawką są dwa piwa dziennie. Przy większej dawce, może mieć to skutek odwrotny i sprawiać, że nasze kości będą podatniejsze na złamania.
Spośród piw, najzasobniejszy w krzem jest mało w Polsce popularny pale ale. Im piwo lżejsze i o mniejszej zawartości alkoholu tym ma mniej krzemu.
– 2 –
Mocniejsze serce
Na podstawie badań przeprowadzonych we Włoszech w 2011 roku, w których zbadano poddano 200 tys. osób stwierdzono, że picie jednego piwa dziennie redukuje o 31% ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto w innych badaniach stwierdzono, że picia piwa zmniejsza ryzyko zawałów oraz chorób układu krążenia o 25 do 40%. Piwko lub dwa dziennie, pomagają podnieść poziom HDL – tzw. dobrego cholesterolu, który chroni żyły przed zatorami.
>> Zobacz również nasze inne ciekawostki!
– 3 –
Zdrowsze nerki
Na podstawie badań przeprowadzonych w Finlandii stwierdzono, że osoby, które piją jedno piwo dziennie, mają o 40% mniejsze szanse na wystąpienie u nich kamieni nerkowych. Piwo, jako napój moczopędny pobudza nerki do działania, dostarczając im wody, co przy odwadnianiu nerek powoduje większe ryzyko wystąpienia kamieni.
– 4 –
Pobudza mózg
Piwko dziennie może uchronić nas od choroby Alzheimera i demencji. W 2005 roku badania, które obserwowały 11 tys. starszych osób wykazały, że osoby umiarkowanie pijące obniżyły ryzyko spadku sprawności psychicznej aż o 20%, w porównaniu do niepijących.
– 5 –
Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka
Portugalscy naukowcy udowodnili, że stek marynowany w piwie eliminuje 70% substancji rakotwórczych – HCA, powstających w trakcie smażenia mięsa. Cukry zawarte w piwie powodują, że HCA jest przez nie blokowane. Ponadto w piwie występują przeciwutleniacze, podobne jak w winie, które działają antyrakowo.
– 6 –
Uzupełnia witaminy
Piwo jest doskonałym źródłem witaminy B6 oraz B12, a także kwasów foliowych. Udowodniono, że osoby pijące piwo mają 30% więcej witaminy B6 niż osoby niepijące.
– 7 –
Chroni przed udarem
Naukowcy z Harvardu odkryli, że umiarkowane ilości alkoholu, w tym piwa, pomagając zapobiegać zakrzepom krwi, które blokują przepływ krwi do serca i mózgu, co jest najczęstszą przyczyną wystąpienia udaru mózgu.
– 8 –
Redukuje ryzyko cukrzycy
Picie jednego piwa dziennie powoduje zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 o 25 procent. Niestety picie większej ilości piwa nie pomnoży tych korzyści.
– 9 –
Zmniejsza ciśnienie krwi
Mówi się, że wino jest dobre dla serca. Okazuje się jednak, że piwo może być nawet lepsze. Otóż badacze z Harvardu po przebadaniu 70 tys. kobiet w wieku 25 do 40 lat odkryli, że osoby umiarkowanie pijące piwo były mniej narażone na rozwój nadciśnienia, które jest głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia zawałów serca, niż te, które piły wino.
– 10 –
Wydłuża życie
To chyba największa zaleta piwa. Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa w 2005 roku na podstawie 50 różnych badań zakomunikowało, że osoby pijące alkohol w umiarkowanym stopniu żyją dłużej. Szacuje się, że umiarkowane picie zapobiega 26000 zgonów rocznie, dzięki mniejszej podatności ludzi na cukrzycę, zawały serca i udary mózgu.
Sprawdź także: