Wiosna coraz śmielej wkrada się do przyrody. Warto więc także przywitać ją na talerzu, a co za tym idzie, postawić na lekkie i cieszące oko kolorami potrawy. Jedną z nich może być puszysty omlet z warzywami.
Omlet z warzywami – składniki:
Składniki:
1 łyżkę mąki
1 łyżkę śmietany
1 łyżeczkę masła
1 marchewkę
1/2 cukinii
1/4 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
olej, sól
Przygotowanie:
Na początku pokrój w talarki marchewkę, potem cukinię w słupki, a na końcu w kostkę paprykę. Rozgrzej na patelni 2 łyżeczki oleju, a następnie przesmaż na niej cukinię i marchewkę. Potem podlej warzywa wodą i podduś. Teraz czas na dodanie papryki. Wszystko duś 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Teraz czas na ubicie jajek lub ich energiczne rozmieszanie z gęstą śmietaną oraz szczyptą soli. Potem połącz je z mąką. Zalej warzywa powstałą masą jajeczną. Smaż ją na małym ogniu, przykryj, aż jej wierzch się zetnie. Obróć omlet (pomagając sobie talerzem), dodaj do niego masło i jeszcze chwilę smaż.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki Winiary
fot. lekhafoods.com