Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi przygotowania – gotowanie, sprzątanie, zakupy…W ferworze obowiązków nie można zapomnieć o jednej z najważniejszych kwestii – świątecznym stole. Podpowiadamy co zrobić, aby był wyjątkowy.
Świąteczny stół – jak go udekorować?
Świąteczny stół, to przede wszystkim potrawy i ich smak. To jest kwestia oczywista, jednak diabeł tkwi w szczegółach. To, czy stół będzie się prezentował dobrze podyktowane jest w dużej mierze tym, jak go przystroimy. Tutaj kłania się kwestia gustu, jednak jest kilka szczegółów wspólnych dla każdego – od amatora klasyki, po ekstrawagancję.
Po pierwsze: obrus. Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tutaj warto postawić na klasyczną biel – ta idealnie będzie się komponować z każdą kolorystyką innych dodatków. Bardzo efektownie będzie prezentował się obrus żakardowy.
Po drugie stroik: tutaj ogranicza Was jedynie przestrzeń oraz wyobraźnia. Możecie wykonać go samodzielnie, albo po prostu kupić gotowy. Jeśli zdecydujecie się na pierwszą opcję, możecie wykorzystać do przygotowania go szyszki, świece, bombki, wstążki czy gałęzie świerku.
Po trzecie: zastawa stołowa. Na tą szczególną okazję warto wykorzystać najlepsze talerze, jakie mamy w mieszkaniu (warto, aby były one z jednego kompletu). Podobną zasadą kierujcie się wybierając szkło oraz sztućce.
Po czwarte: serwetki. Na wigilijnym stole elegancko prezentują się serwetki płócienne, ale nie jest to regułą. Możecie je ułożyć zarówno w klasyczny prostokąt, jak i zwinąć w rulon. Miłośnicy niesztampowych rozwiązań mogą pokusić się o ułożenie np. w choinkę.
Po piąte: tradycyjne elementy wigilijnego stołu czyli: dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa, sianko pod obrusem, a także miejsce na opłatek.