Burger King otwiera flagową restaurację w Warszawie
Plany rozwoju sieci Burger King w Polsce
Burger King rozpoczyna nowy rozdział w historii marki w Polsce. 19 kwietnia w zabytkowym budynku przy Placu Konstytucji w Warszawie otwarta zostanie flagowa restauracja sieci. Lokal wyróżnia się wystrojem niespotykanym w żadnej innej restauracji Burger King, będącym połączeniem historycznego charakteru wnętrza obiektu z elementami nowoczesnego stylu umeblowania.
To kolejny ważny krok powstałej niedawno spółki Burger King Polska S.A. i symboliczny powrót w pobliże pierwszej restauracji Burger King w naszym kraju, otwartej w 1992 roku na Placu Zbawiciela w Warszawie.
Nowo powstała restauracja znajduje się w ścisłym centrum miasta, na historycznym warszawskim MDM-ie – dzielnicy o charakterystycznej architekturze realizmu socjalistycznego. W budynku, w którym do lat 90-tych mieścił się słynny koktajl bar Hortexu, a obecnie znajduje się kawiarnia Batida, przeprowadzone zostały prace renowacyjne. Z kawiarni wydzielono lokal o powierzchni 270 m2, z ponad 90 miejscami siedzącymi i otworzono w nim restaurację Burger King. Można do niej wejść od strony ul. Marszałkowskiej, a do Batidy w dalszym ciągu od ul. Koszykowej. Z okazji zaplanowanego na godz. 11:00 startu restauracji, 100 pierwszych klientów otrzyma bezpłatnie burgery Whopper Jr.
Piękna, wysoka na dziewięć metrów sala zaadaptowana została na potrzeby restauracji z ogromnym poszanowaniem miejsca i jego tradycji. Żadne elementy historycznego wystroju nie zostały naruszone, a marmurowa podłoga została odrestaurowana – podkreśla Przemysław Zacny, Development Director, Burger King Polska S.A. – Zaprojektowaliśmy też nowe detale w postaci eleganckiej zabudowy balkonów, grafik oddających piękno starej Warszawy oraz dodatkowych luster, które podkreślają wyjątkowość kasetonowego sufitu – dodaje Przemysław Zacny.
Sprawdź dział >> BIZNES
Lokal, w którym znajduje się najnowsza restauracja Burger King, zachwyca przestrzenią, światłem i oryginalnymi zdobieniami. Klimat tworzą marmurowe podłogi i ogromne lustra, a ponad głowami gości wiszą ceramiczne żyrandole, wykonane w latach 50. przez Helenę i Lecha Grześkiewiczów.
Jak się okazuje, wybór miejsca na flagową restaurację Burger King nie był przypadkowy.
Starsi wielbiciele Whopperów zapewne pamiętają pierwszą restaurację Burger King w Polsce, która powstała w 1992 roku na Placu Zbawiciela. Otwierając restaurację w tak kultowym miejscu, symbolicznie otwieramy nowy rozdział w historii Burger Kinga w Polsce – mówi Przemysław Zacny, Development Director, Burger King Polska S.A.
Burger King otwiera flagową restaurację w Warszawie
Kilkanaście otwarć jeszcze w 2016 roku
W związku z niezwykle ambitnymi planami rozwoju w południowo – wschodniej Europie (Rumunii, Grecji, Włoszech oraz w Polsce) pod koniec 2014 roku powstała spółka Burger King Polska S.A., która odpowiada za rozwój sieci w Polsce. Zadaniem spółki jest wzmocnienie obecności marki Burger King w naszym kraju i przyspieszenie ekspansji prowadzonej do tej pory przez dwóch franczyzobiorców, tj. Amrest i Autogrill. Od 2016 roku Burger King Polska S.A. otworzył się na współpracę z partnerami franczyzowymi, stając się jednym z największych graczy, z tak silnym brandem, na rynku polskim.
Lokal na warszawskim MDM-ie jest 7. restauracją, którą Burger King Polska S.A. otworzył pod własnym szyldem. Pozostałe znajdują się w Lublinie (Tarasy Zamkowe), Łodzi (CH Sukcesja), Warszawie (Podziemia Dworca Centralnego), Krakowie (przejście między Dworcem Kolejowym Kraków Główny a Małopolskim Dworcem Autobusowym), Bielsku-Białej (Galeria Sfera) oraz Wrocławiu (CH Aleja Bielany). Do końca 2016 roku planowane jest kolejne kilkanaście otwarć.