Domowy chleb bezglutenowy

Domowy chleb – brzmi pięknie. Sklepowe półki coraz częściej uginają się od produktów bezglutenowych. Cena nie zachęca, a smak takiego chleba pozostawia wiele do życzenia. Dlatego czas wziąć sprawy w swoje ręce i ruszyć do kuchni. W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na domowy chleb bezglutenowy. Który wybrać? Jakie składniki zastosować? Przychodzę Wam z pomocą!

W poprzednim artykule dowiedzieliście się komu szkodzi gluten i jakie wyrządza nam krzywdy. Tymczasem dla osób, które nie wyobrażają sobie posiłków bez pieczywa, poniżej przepis na sprawdzony bezglutenowy chleb!

Domowy Chleb bezglutenowy

Składniki suche:

  • 1½ szklanki otrębów owsianych bezglutenowych/gryczanych
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej lub innej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

Składniki mokre:

  • 2 niepełne szklanki mleka migdałowego lub sojowego NIESŁODZONEGO
  • 1 duże jajko z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego jasnego miodu
  • olej do wysmarowania foremki (np. klasyczna keksówka)
  • opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania z wierzch

>>Zapraszamy do działu ZDROWIE

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 220C (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu).
Foremkę do pieczenia wysmaruj olejem.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej misce (lub w mikserze) wymieszaj jajko, następnie dodaj napój sojowy, szczyptę soli, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto wylej (będzie płynne, nie obawiaj się tego) do dobrze natłuszczonej foremki, posyp sezamem i pestkami. Piecz przez 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche (powinno już być). Gdy lekko przestygnie w formie wyjmij chlebek i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i tymiankiem.

Zapraszam do przeczytania również:

>> Choroba Hashimoto – objawy, diagnoza, leczenie

>> Przepisy na wiosenne koktajle!

BEmpire.pl – Pierwszy mutliblog w Polsce

Next article

Dieta w cukrzycy

About the author

Related