Wyposażenie gastronomiczne – co wybrać i gdzie je kupować?

urządzenia specjalistyczne

Spis treści

Wybierając odpowiednie wyposażenie gastronomiczne, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Czym warto kierować się przy zakupie sprzętów do lokalu gastronomicznego? Gdzie je zamawiać?

Zamierzasz otworzyć własny lokal gastronomiczny? Jednym z ważnych etapów jego zakładania jest wyposażenie go w odpowiednie urządzenia gastronomiczne. To właśnie dzięki nim przechowywanie i gotowanie potraw staje się jeszcze łatwiejsze. Poznaj porady przygotowane wspólnie ze sklepem hybryda-gastro.pl, aby wybrać odpowiednie wyposażenie do swojego lokalu.

Jakie urządzenia gastronomiczne kupić?

Odpowiedź na to pytanie jest związana głównie z rodzajem lokalu i tym, jakie dania ma on serwować. Inny sprzęt będzie w końcu potrzebny do kawiarni, a inny do pizzerii. O czym warto więc pamiętać, gdy kupuje się wyposażenie dla gastronomii?

Zasadniczo w każdym lokalu gastronomicznym muszą znaleźć się urządzenia przeznaczone do przechowywania produktów oraz do ich przyrządzania. Do tej pierwszej kategorii zaliczane są różnego rodzaju lodówki, szafy chłodnicze, zamrażarki, natomiast do drugiej piece, taborety czy kuchenki oraz urządzenia specjalistyczne, na przykład frytkownica, piec do pizzy, naleśnikarka.

Dodatkowo w lokalu można zastosować także urządzenia pomocne w sprzątaniu. Tutaj na szczególną uwagę zasługują nowoczesne zmywarki gastronomiczne, z którymi można zmywać naczynia w parę minut.

Aby dobrać odpowiednie wyposażenie, warto skorzystać z pomocy sklepów gastronomicznych, Sklep hybryda-gastro.pl, który specjalizuje się w sprzedaży sprzętów gastronomicznych, służy fachowym wsparciem w doborze sprzętu i zaprojektowaniu kuchni.

Polecane urządzenia gastronomiczne – co warto wybrać?

Wśród często polecanych urządzeń gastronomicznych przeznaczonych do użytkowania w wielu lokalach znajdują się poniższe:

Piec konwekcyjno-parowy – jest to piec, który pozwala na przygotowywanie potraw z użyciem gorącego powietrza, a dzięki parze wodnej zapobiega ich przesuszeniu. Piece te są zasilane elektrycznie i wyróżniają się energooszczędnym działaniem i prostą obsługą.

Zmywarka

Do szybkiego zmywania naczyń w lokalu warto wybrać zmywarkę kapturową, która dzięki swojej konstrukcji błyskawicznie zmywa brudne naczynia. Najkrótsze cykle zmywania trwają jedynie parę minut, więc to doskonały wybór tam, gdzie liczy się czas. W sprzedaży można znaleźć także zmywarki do garnków.

Piec do pizzy

Gdy w lokalu ma być serwowana pizza, warto zdecydować się na markowy piec do jej pieczenia. Piec do pizzy może być zasilany gazem, elektrycznie albo może być to piec tradycyjny na węgiel.

Szafy chłodnicze

Za pomocą szafy chłodniczej można łatwo wyeksponować produkty, dlatego sprawdzi się ona zarówno na zapleczu, jak i w lokalu, na przykład do prezentowania gotowych do wydania deserów i innych dań.

HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK

https://hybryda-gastro.pl

TEL: 32 418-72-55

E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl

NIP: 6312312497, REGON: 241677598

ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice

redakcja serwisu

Powiązane artykuły