Chore stawy – jakie produkty możesz włączyć do diety przeciwzapalnej?

bol stawow

Spis treści

To co jesz, jest kluczowe, ponieważ żywność powinna dostarczać Ci składników niezbędnych do budowania mocnych kości i stawów. Niektóre produkty zapobiegają stanom zapalnym, inne nasilają przykre dolegliwości. Przekonaj się, co włączyć do menu, żeby nie bolały stawy.

W ostrych stanach zapalnych warto sięgać po ogólnodostępne środki przeciwbólowe, np. Dolgit – preparat, który zawiera ibuprofen, triglicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych, glikol propylenowy oraz olejki: lawendowy i pomarańczowy, które działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Oprócz tego postaw na menu wspierające chore stawy.

Czego unikać w diecie, gdy bolą Cię stawy?

Do budowy stawów potrzebne są białka, których wchłanianie utrudnia spożywanie tłuszczy zwierzęcych. Czerwone mięso zawiera sporo kwasu arachidonowego, który sprzyja stanom zapalnym i blokuje korzystne działanie zdrowych tłuszczy. Po zjedzeniu hamburgera znacznie wzrasta ilość cytokin prozapalnych. Unikaj więc czerwonego mięsa, które podobnie jak cukier niekorzystnie działa na cały układ immunologiczny, powodując także chorobę stawów.

Zrezygnuj z białego pieczywa, ciast i ciasteczek, które sprawiają, że łatwiej tyjesz, a tym samym przeciążasz stawy. Unikaj smażonych potraw oraz pieczonych i grillowanych, które zawierają związki prozapalne. Niekorzystne są także chipsy, gotowe sosy oraz zupy z torebek, w których znajduje się dużo konserwantów i substancji destrukcyjnie wpływających na stawy. Alkohol, mocna kawa i herbata również zwiększają ryzyko zapalenia stawów, ponieważ wytrącają wapń z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka.

Co jeść, żeby mieć zdrowe stawy?

Dieta przeciwzapalna powinna uwzględnić spore ilości warzyw i owoców, a szczególnie marchew, kapustę, brokuły, ogórki, pietruszkę, buraki i kiełki. Z owoców leczenie chorych stawów wspiera spożywanie jagód, żurawiny, truskawek, cytrusów i owoców dzikiej róży. Wybieraj zdrowe źródła tłuszczów takich jak oleje roślinne, orzechy i nasiona. Spożywaj także zdrowe źródła białka, które znajdziesz głównie w rybach i jajach oraz wprowadź do menu białka roślinne pochodzące z roślin strączkowych, fasoli i soczewicy.

Poza tym spożywaj zioła i przyprawy. Szczególnie w stanach zapalnych poleca się imbir, kurkumę i czosnek, ponieważ mają silne właściwości przeciwzapalne. Pij również dużo wody – to pomoże Ci utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia i zapobiegnie stanom zapalnym. Zamiast kawy sięgaj po soki z winogron, aronii i czarnej porzeczki oraz pij dużo zielonej herbaty. Witamina C i bioflawonoidy zawarte w tych napojach są pogromcą stanów zapalnych.

redakcja serwisu

Powiązane artykuły