Jak zrobić piwo domowej roboty? Przepis na jest dużo łatwiejszy, niż mogłoby nam się wydawać. Najważniejszy jest zapał oraz dużo cierpliwości, samo wykonanie nie jest wcale takie trudne. Po wykonaniu całej pracy będzie można się cieszyć domowym wyrobem, ale najpierw będziemy musieli odczekać parę tygodni. Nie przeciągając, let’s do this:
Jak zrobić piwo domowej roboty – co potrzebujemy
Sprzęt
Na początek musimy przygotować niezbędne nam przyrządy, są to:
- 20-litrowy garnek
- termometr do 100 st C
- butelki z ciemnego szkła
- kapslownica
- kapsle
- małe wiaderko z otworami w dnie, służące jako sitko
- duże wiadro z kranem lub fermentor z rurką fermentacyjną i kranikiem
- pirosiarczyn potasu
- wężyk
- areometr
- mieszadło
>> Zobacz również nasze inne ciekawostki!
Niezbędne składniki do wykonania domowego piwa
- chmiel
- słód – jest to wykiełkowane ziarno zbóż (przeważnie jęczmień), w procesie zacierania wydobędzie się z niego cukier, który zostanie przefermentowany i przetworzony przez drożdże na alkohol etylowy. Dla początkujących polecam zaopatrzyć się w słód już ześrutowany, znacznie ułatwi to pracę
- drożdże piwne
Wszystkie potrzebne składniki i przyrządy można kupić w sklepie albo zamówić w internecie. Smak naszego trunku będzie zależał od odmiany jęczmienia, drożdży, chmielu czy samej wody. Nie zrażajmy się jednak, jeśli smak nie zachwyci nas za pierwszym razem. Trening czyni mistrza – warto próbować przyrządzać piwo z rożnymi rodzajami składników.
Proces zacierania
- wsypujemy słód do garnka i w stosunku 1 do 3-4 zalewamy go wodą o temperaturze 40 st C
- następnie podgrzewamy wszystko do 62 st C i utrzymujemy tak ok 30 minut (pilnujemy temperatury mierząc ją termometrem) – w tym czasie nastąpi słynne zacieranie słodu
- po 30 minutach podnosimy do 71 st C i znów utrzymujemy ją przez pół godziny
- po tym czasie ponownie podnosimy temperaturę, tym razem do 78 st C i utrzymujemy ją przez 10 minut
- aby zakończyć zacieranie musimy schłodzić całość – w czasie procesu cukry złożone zostały rozbite na cukry proste i wyekstrahowane do wody
>> Zapraszamy do działu mężczyzna
Filtrowanie i wysładzanie
- na początek oddzielamy wcześniej wygotowany syrop od młóta (młóto to części stałe słodu, które nie przeszły do wody) – do oddzielenia wykorzystamy dwa wiaderka, mniejsze ( z otworami w dnie) wkładamy do większego (to wiadro powinno posiadać kranik)
- następnie wlewamy do mniejszego cały zacier
- po kilku minutach odkręcamy kranik i odsączoną brzeczkę odlewamy do garnka
- na koniec odcedzone młóto zalewamy ponownie ostrożnie gorącą wodą w celu wypłukania reszty cukru
Warzenie
Najpierw podgrzewamy brzęczkę do wrzenia, a potem gotujemy około godziny. Chmiel dodajemy na początku wrzenia (dla goryczki) oraz 10 minut przed końcem (dla aromatu chmielowego). Po godzinie brzeczkę szybko schładzamy intensywnie mieszając (chłodnicą spiralną wstawioną do garnka, przez którą puścimy zimną wodę z kranu). Można również, szczelnie zamknięty fermentor z przelaną do niego brzeczką schłodzić przez noc, wystawiając wywar na zewnątrz.
Fermentacja przepis na piwo
- przed użyciem fermentora powinniśmy go na początek zdezynfekować
- po wystudzeniu brzeczki do fermentora dodajemy drożdże
- po tygodniu fermentacji mamy już zielone piwo, które możemy przelać do butelek (butelki mają być czyste i zdezynfekowane) do każdej z nich wsypujmy kilka gram cukru (od 2 do 5 gram)
- następnie wlewamy piwo do butelek, tak aby zostawić 2 cm wolnej przestrzeni w szyjce
- na koniec kapslujemy butelki
Ostatni etap – spożywanie
Własne piwo możemy skosztować już po dwóch tygodniach, jednak aby nabrało prawdziwego smaku i wartości piwo powinno poczekać na otwarcie około 2 miesiące. Piwo tak przygotowane może stać w piwnicy ponad rok. przepis na piwo
Polecamy również:
>> Piwo i jego 10 właściwości zdrowotnych
>> Kawa – sposoby podawania oraz jej rodzaje