Równowaga kwasowo – zasadowa to jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo – zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe. Wtedy na myśl powinno nam przyjść odkwaszanie organizmu.
Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych, takich jak: reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa, powstają wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci.
PH ciała można sprawdzić różnymi sposobami. Najbardziej znane sposoby badania tego wskaźnika dotyczą krwi i moczu. Sprawdzanie PH krwi jest najdokładniejszym sposobem określenia poziomu PH. Prawidłowy wskaźnik PH dla krwi mieści się w przedziale 7,34- 7,45, a więc ma charakter zasadowy.
Sprawdzenie poziomu PH moczu jest najłatwiejsze. Ten poziom sprawdza się rano przed spożyciem jakichkolwiek posiłków i napojów. Poziom PH moczu sprawdzany rano powinien mieścić się w przedziale 6,0-6,5. Natomiast PH moczu wieczorem wynosi za zwyczaj 6,7-7,0. W ciągu dnia PH moczu ma charakter zasadowy, natomiast wieczorem jest już bardziej kwaśny.
>>Zapraszamy do działu ZDROWIE
Do najważniejszych objawów zakwaszenia organizmu zaliczane są:
- ciemne kręgi pod oczami
- bóle głowy
- niestrawność
- pryszcze i krosty
- częste przeziębienia
- zawroty głowy
- nudności
- mroczki przed oczami
- gorycz lub kwas w ustach
- osłabienie fizyczne
Do produktów o charakterze kwasotwórczym zalicza się:
- kasza jęczmienna
- płatki owsiane
- ryż
- makaron
- mięso wieprzowe
- mięso wołowe
- jaja
- kawa
- czarna herbata
- wędliny
- słodycze
- pieczywo
- sery
- przetwory mleczne
- papierosy
- alkohol
Odkwaszanie organizmu
Aby odkwasić organizm, należy przynajmniej na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zwiększyć należy ilość warzyw, które neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii. Ponadto doskonały środek odkwaszający stanowią wodne roztwory wodorowęglanu sodu. Związek ten zobojętnia kwaśną treść żołądka, reguluje PH, zwiększa przepuszczalność innych związków pokarmowych, a jako substancja aktywna wykazuje działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające. Wywołuje alkalizację płynów ustrojowych, wyrównuje kwasicę metaboliczną. Ma działanie moczopędne, wzmaga wydzielanie z gruczołów śluzowych, dróg oddechowych, wywiera słabe działanie przeciwwymiotne.
Produkty o właściwościach alkalizujących to: mleko, buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, sałata, ogórki, kapusta, czarne porzeczki, wiśnie, gruszki oraz truskawki.
Polecamy również:
>> Gluten – przyjaciel czy wróg?
>> Mąka bezglutenowa – charakterystyka oraz zastosowanie