10 słodkich faktów dotyczących czekolady
Czekolada uzależnia. Z tym wielu się zapewne zgodzi. Uzależnienie to jednak, jest jednym z tych, które wbrew pozorom może przynosić nam wymierne korzyści. W związku z tym, że większość z nas lubi tego rodzaju łakocie, przedstawiamy słodkie fakty o czekoladzie, które mogą Was zaskoczyć. Oto 10 słodkich faktów dotyczących czekolady, które przygotował portal nieistotna.pl Zapraszamy!
10 słodkich faktów dotyczących czekolady
– 1 –
Rozluźnienie
Zapach czekolady pobudza fale theta występujące w mózgu, które powodują rozluźnienie. Fale te są najczęściej występującymi falami mózgowymi podczas medytacji, transu, hipnozy, intensywnego marzenia i intensywnych emocji.
– 2 –
Biała czekolada
Biała czekolada tak naprawdę nie jest do końca czekoladą, gdyż nie posiada najważniejszego składnika każdej czekolady, czyli kakao. Biała czekolada jest również bardziej kaloryczna niż ciemna. Posiada więcej niż tradycyjna tłuszczu kakaowego, który dodatkowo może wywoływać niestrawność.
– 3 –
Tabliczka czekolady
Aby wyprodukować 450 gramową tabliczkę czekolady potrzeba około 400 ziarenek kakaowca.
– 4 –
Największa czekolada
Największa tabliczka czekolady na świecie ważyła 5792 kg. Rekord pobiła firma „World Finest Chocolate” z Chicago. Wpisany został do Księgi Rekordów Guinessa. Wysokość czekolady to prawie 91 cm, a jej długość 6,4 m. Tworząc tę czekoladę poprzedni rekord pobito prawie o tonę.
>> Zobacz również nasze inne ciekawostki!
– 5 –
Ciemna czekolada
Ciemna czekolada jest świetnym sposobem na obniżenie ryzyka chorób serca. Codzienne jedzenie ciemnej czekolady redukuje to ryzyko o 1/3.
– 6 –
Działanie antybakteryjne
Może to wydawać się absurdalne, ale czekolada działa antybakteryjnie i co więcej chroni nas przed próchnicą…
– 7 –
Jedz czekoladę
Jeśli masz już ochotę na coś słodkiego i nie możesz się oprzeć pokusie to zjedz czekoladę. Po zjedzeniu kilku kawałków czekolady poczujesz się pełny i syty, a uczucie słodkości towarzyszyć ci będzie dużo dłużej niż po klasycznych cukierkach.
– 8 –
Odporność
Czekolada zwiększa odporność naszego organizmu na wirusy i bakterie, pobudzając krążenie krwi. W ten sposób wzmacnia się odporność, bo organizm lepiej pracuje i umie się chronić, gdy jest dotleniony.
– 9 –
Kaloryczność czekolady
Tabliczka czekolady (ok. 100 g) to przeciętnie 500–600 kalorii. Wydaje się, że najbardziej kaloryczną czekoladą jest mleczna lub z nadzieniem. Jednak to czekolada gorzka jest najbardziej kaloryczna, gdyż zawiera więcej miazgi kakaowej. Zwykle jednak zjadamy więcej jednorazowo czekolady mlecznej niż gorzkiej, stąd wrażenie, że to mleczna jest bardziej tucząca.
– 10 –
Czekolada zwalcza stres
Zawarte w czekoladzie aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu w organizmie serotoniny. Serotonina to hormon, który dba o twoje samopoczucie, sprawia, że czujesz się zadowolony, szczęśliwy i zrelaksowany. W czekoladzie znajdziemy również fenyloalaninę, która świetnie poprawia humor. Tak więc jeśli masz „doła” i nie masz na nic ochoty, najlepszym lekarstwem będzie dla Ciebie kawałek pysznej rozpływającej się w ustach czekolady.
Sprawdź również:
>> 10 najbardziej pijanych krajów świata
>> 10 najciekawszych faktów o złocie
10 słodkich faktów dotyczących czekolady