Na rynku mamy ogrom akcesoriów kuchennych do wyboru. Największą zaletą jest fakt, że dzięki nim, przyrządzanie potraw staje się znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Dziś przyglądamy się materiałom, z jakich są wykonane. Drewno, metal, silikon czy plastik? Każdy z nich ma plusy oraz minusy i nie dotyczą one tylko cen. Sprawdźmy, co wybrać.
Silikonowe akcesoria kuchenne
Zaczynamy od produktów silikonowych, bo ostatnimi czasy stały się bardzo modne. Nie tylko dzięki swoim kolorom. Są elastyczne, nie rozciągają się, a złożone – po rozłożeniu wracają do swoich kształtów. Świetnie radzą sobie w kuchni, niezależnie od temperatury, z jaką muszą się zmagać.
Silikon jest materiałem bezwonnym, wysokiej jakości, odpornym na gwałtowne zmiany temperatury. Jedzenie do niego nie przywiera, a produkty spożywcze nie przejmują żadnych zapachów silikonu. Ponadto jest to materiał bezpieczny, ponieważ niewchodzący w żadne reakcje chemiczne. Do tego mamy sporo akcesoriów silikonowych, o różnych kształtach, pozwalających nie tylko na wygodę gotowania, ale i zachowanie efektu dekoracyjnego.
Wady, to przede wszystkim wysoka cena. Tania silikonowa forma szybko się zniszczy, a do tego prawdopodobnie w swoim składzie będzie posiadać niepożądane substancje chemiczne. Dlatego za jakość, musimy zapłacić nieco więcej.
Drewniane łyżki i nie tylko
Drewniane akcesoria kuchenne, znane są nam od dawna. Materiał, jakim jest drewno, oferuje trwałość na długi czas użytkowania. Poza tym świetnie sprawdza się w przypadku produktów z powłoką teflonową czy też ceramiczną, ponieważ nie rysuje ich.
Wady to przede wszystkim wysoka podatność na wilgoć, a co za tym idzie, powstawanie świetnych warunków do rozwoju bakterii. Z czasem drewniane akcesoria, o które odpowiednio nie zadbamy, mogą przechodzić zapachami produktów spożywczych i potraw. Zabarwiają się również. Jeśli jednak chcemy przedłużyć ich trwałość oraz zachować pożądane właściwości, wystarczy odpowiednio o nie zadbać. Myć od razu po użyciu i wycierać do sucha, a także konserwować olejem.
Plastik
Tworzywa sztuczne wciąż zyskują na uznaniu, bo poza kolorem, oferują odporność na alkohole, kwasy, jak i wysokie temperatury. Takie cechy posiadają na przykład akcesoria wykonane z polietylenu. Można je myć w zmywarkach, nie nasiąkają wodą i nie pochłaniają zapachów.
A jakie mają wady? Jeśli postawimy na te tańsze, pochodzące z niewiadomych źródeł, może się okazać, iż w swoim składzie posiadają toksyczny związek chemiczny – bisfenol A. wiele wątpliwości wzbudzają chińskie, czarne produkty, które z kolei mogą wydzielać rakotwórczy MDA – metylenodioksyamfetaminę.
Na koniec metal
Równie popularne pozostają metalowe akcesoria kuchenne. Jako główny atut podaje się ich łatwość utrzymania w czystości oraz estetykę, która wpisuje się w klimat nowoczesnych kuchni. Nie pochłaniają zapachów, są odporne na działanie wysokich temperatur, a do tego wykazują odporność podczas kontaktu z substancjami chemicznymi, występującymi w jedzeniu. Ich trwałość i wytrzymałość jest wyższa niż w przypadku drewnianych produktów.
Spośród wad wymienia się zawartość śladowych ilości niklu, który może powodować alergie. Związek ten jednak znajdujemy głównie w tanich, niskich jakościowo produktach.
Co wybrać do swojej kuchni?
Nie ma reguły. Wszystkie materiały mają swoje wady oraz zalety i nie należą do nich, tylko i wyłącznie różnice w cenach. To kwestia bezpieczeństwa podczas kontaktu z produktami chemicznymi oraz higieny w trakcie użytkowania. Stawiajmy zatem przede wszystkim na jakość i renomowanych producentów, jeśli jest taka możliwość. Reszta to kwestia potrzeb i upodobań.